Συχνές ερωτήσεις | FAQ’s

Είμαστε ενθουσιασμένοι όταν ακούμε ότι σκέφτεστε να αλλάξετε το κατοικίδιό σας σε ωμή διατροφή ή αν ήδη ακολουθείτε ωμή διατροφή και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο. Είναι καλύτερο να τα ταΐζετε με αυτό που η φύση έχει προβλέψει, και είναι η καλύτερη απόφαση που μπορείτε να πάρετε γι’ αυτά.

Ορισμένες συχνές ερωτήσεις αναφέρονται παρακάτω. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε ειδικοί και σας συμβουλεύουμε πάντα να διεξάγετε τη δική σας έρευνα. “Η γνώση είναι δύναμη”, όπως λέει ένα ρητό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν αυστηροί και σταθεροί κανόνες όσον αφορά τη διατροφή των σκύλων και ότι ακόμη και οι ειδικοί μπορεί να διαφωνούν. Ωστόσο, παραθέτουμε ορισμένες γενικές κατευθυντήριες γραμμές διατροφής για το κατοικίδιό σας, όπως τι πρέπει να ταΐζετε και πόσο πρέπει να ταΐζετε.

Πρέπει να νηστεύω το κατοικίδιό μου και αν ναι, πόσο συχνά;

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άσχημα που νηστεύουν τα κατοικίδιά τους για μία ημέρα, αλλά η νηστεία τους μία ή δύο φορές την εβδομάδα έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Τα κουτάβια, από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να νηστεύουν επειδή απαιτούν τακτική σίτιση. Βεβαιωθείτε ότι το ενήλικο κατοικίδιο ζώο σας έχει άφθονο νερό όταν το νηστεύετε. Η νηστεία έχει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κυτταρικής δραστηριότητας, η οποία προσλαμβάνει και καταστρέφει βακτήρια, ιούς και μολυσματικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανοσίας κατά των ασθενειών. Επιτρέπει επίσης στον οργανισμό τους να αποβάλει τυχόν τοξίνες.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της σπιτικής και της εμπορικά διαθέσιμης ωμής τροφής;

Σε μια σπιτική ωμή διατροφή χρησιμοποιούνται συνήθως κρέατα και ενδεχομένως όργανα που αγοράζονται από το κατάστημα. Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα με τη σπιτική ωμή τροφή είναι ότι μπορεί να είναι μη ισορροπημένη, με έλλειψη ορισμένων πρωτεϊνών/οργάνων και συνεπώς θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, ο μη λευκασμένος πατσάς είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί σε ένα παντοπωλείο ή κρεοπωλείο, παρά το γεγονός ότι ο πατσάς είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές του κατοικίδιου ζώου σας. Τα περισσότερα κρέατα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ δεν είναι εκτρεφόμενα σε βοσκότοπους ή με χορτάρι, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις τιμές. Το να φτιάχνετε μόνοι σας ωμή τροφή μπορεί να είναι χρονοβόρο, ακριβό και δύσκολο να ακολουθήσετε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ωμή σίτιση ανάλογα με το είδος.

Επειδή οι εταιρείες ωμής τροφής αγοράζουν μεγάλες ποσότητες κρέατος, η διαθέσιμη στο εμπόριο ωμή τροφή είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη και προσιτή. Παρόλο που ο αριθμός των εταιρειών ωμής τροφής για κατοικίδια ζώα έχει αυξηθεί πρόσφατα, εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο λίγες που προμηθεύονται και παρασκευάζουν τη δική τους τροφή από το μηδέν. Μία από αυτές τις επιχειρήσεις είναι η δική μας.

Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να βρείτε μια επιχείρηση ωμής τροφής που να είναι ειλικρινής, διαφανής και ηθική. Πολλές εταιρείες ωμών τροφών κάνουν αναληθείς ισχυρισμούς ή κάνουν περικοπές στα συστατικά που χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν 80% κρέας, 10% κόκαλα και 10% όργανα, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν πολύ λίγο κρέας, υπολείμματα κρέατος ή κρεατώδη οστά όπως λαιμούς, επιπλέον οστά/σφάγια, λίπος και όργανα στα μείγματά τους για να εξοικονομήσουν χρήματα. Αυτό δεν είναι προφανές στον αγοραστή, αλλά οι συνέπειες θα εκδηλωθούν σε δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στο κατοικίδιό σας. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις δεν προμηθεύονται τις τροφές τους από την τοπική αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα και τη φρεσκάδα των προϊόντων τους.

Ως ιδιοκτήτης και πελάτης κατοικίδιων ζώων, είναι ζωτικής σημασίας να καταλαβαίνετε από πού προέρχεται η τροφή του κατοικίδιου ζώου σας, πώς παρασκευάζεται και τι περιέχει. Να ελέγχετε πάντα διπλά ότι τα δεδομένα που σας δίνονται έχουν νόημα και μπορούν να δικαιολογηθούν.

Στόχος της εταιρείας μας είναι η πλήρης διαφάνεια, η ειλικρίνεια και η ακεραιότητα όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής των τροφίμων μας και την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούμε!

Θα γίνει το κατοικίδιό μου επιθετικό;

Η ωμή τροφή δεν θα κάνει το κατοικίδιό σας επιθετικό ή αιμοδιψές. Τα σαρκοφάγα ζώα δημιουργήθηκαν για να τρώνε αυτό το είδος τροφής. Τα σκυλιά μας, καθώς και τα σκυλιά των πελατών μας, έχουν ακολουθήσει ωμή διατροφή σε όλη τους τη ζωή και είναι εξαιρετικά φιλικά και αγαπησιάρικα!

Το κατοικίδιο ζώο σας θα γίνει επιθετικό μόνο αν πιστεύει ότι το φαγητό του θα του το πάρει κάποιος άλλος σκύλος και θα το υπερασπιστεί γρυλίζοντας. Σκεφτείτε ότι κάποιος προσπαθεί να κλέψει το αγαπημένο σας γεύμα από το πιάτο σας- δεν θα είστε ευχαριστημένοι. Αυτή η συμπεριφορά, ωστόσο, θα πρέπει να διορθωθεί και ο σκύλος σας δεν θα πρέπει ποτέ να γρυλίζει εσάς, τον ιδιοκτήτη του.

Αντιθέτως, η μετάβαση σε ωμή διατροφή πιθανότατα θα κάνει το κατοικίδιό σας πιο ήρεμο, επειδή θα νιώθει ικανοποιημένο και θα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις των πρόσθετων ή των συντηρητικών.

Είναι η ωμή τροφή ασφαλής για την υγεία του κατοικίδιου ζώου μου;

Η ωμή τροφή έχει σχεδιαστεί για σκύλους και γάτες. Τα ισχυρά σαγόνια και τα κοφτερά δόντια τους τους επιτρέπουν να σχίζουν, να σκίζουν και να τρώνε μεγάλες ποσότητες κρέατος, οστών και οργάνων. Το πιο σημαντικό είναι ότι το πεπτικό τους σύστημα είναι πιο όξινο, καθιστώντας αδύνατη την επιβίωση των αποικιών βακτηρίων. Για να το θέσουμε αλλιώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως το κατοικίδιό σας προσβληθεί από σαλμονέλα από ωμό κρέας. Εμείς οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εφαρμόζουμε ασφαλή χειρισμό των τροφίμων, καθώς και να αποφεύγουμε να φιλάμε τα κατοικίδιά μας μέσα σε διάστημα 30 λεπτών έως μιας ώρας από την κατανάλωση ωμού φαγητού!

Όταν μεταβαίνω σε BARF, τι μπορώ να περιμένω κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου;

Αν και οι περισσότερες μεταβάσεις κυλούν ομαλά, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εμετό ως μέρος της διαδικασίας αποτοξίνωσης. Βεβαιωθείτε πάντα ότι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι υπερβολικά και δεν διαρκούν πολύ- διαφορετικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Ευτυχώς, κανένα από αυτά τα σενάρια δεν μας έχει συμβεί.

Λάβετε υπόψη σας ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να διψάει και να πεινάει λιγότερο κατά τη διάρκεια της μετάβασης λόγω της περιεκτικότητας σε υγρασία του ωμού κρέατος και του γεγονότος ότι απαιτεί λιγότερη τροφή επειδή είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά!

Πόσο πρέπει να ταΐζω το κατοικίδιό μου;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή ωμής διατροφής για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο θα πρέπει να ταΐζετε το κατοικίδιό σας σε καθημερινή βάση.

Πότε είναι καλύτερο να αρχίσω να ταΐζω το κατοικίδιό μου με ωμή τροφή;

Όσο νωρίτερα εισαγάγετε μια ωμή διατροφή στο κατοικίδιό σας, τόσο νωρίτερα θα αναπτύξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, και η μετάβαση είναι πάντα ευκολότερη όταν το κατοικίδιό σας είναι νεότερο και υγιέστερο.

Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι τα κουτάβια μπορούν να τρώνε ωμή τροφή αμέσως μετά το θηλασμό της μητέρας τους. Από την ηλικία των τριών εβδομάδων, ταΐζαμε τον Leo και τον Pai με αλεσμένη ωμή τροφή! Τα κουτάβια μαθαίνουν να προσαρμόζονται γρήγορα. Μπορείτε να αρχίσετε να τους δίνετε ωμά κρεατικά κόκαλα όταν είναι έξι εβδομάδων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ακατέργαστων και επεξεργασμένων τροφίμων;

Επειδή τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και τα δημητριακά είναι ένας φθηνός τρόπος για να χορτάσει το κατοικίδιο ζώο σας, η πλειοψηφία των βιομηχανοποιημένων ξηρών τροφών για κατοικίδια τα περιέχει ως πληρωτικά. Αν κοιτάξετε στο πίσω μέρος της ετικέτας, θα παρατηρήσετε έναν μακρύ κατάλογο μη φυσικών συστατικών. Στην πραγματικότητα, τα δημητριακά, τα πρόσθετα και τα συντηρητικά είναι οι κύριες αιτίες των αλλεργιών των σκύλων, οπότε η μετάβαση σε ωμή τροφή θα εξαλείψει πολλές από αυτές τις αλλεργίες.

Τι πρέπει να ταΐζω το κατοικίδιό μου;

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες σχετικά με τη διατροφή των σκύλων και ότι ακόμη και οι ειδικοί μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις.

Το κατοικίδιο ζώο μου τρώει ξηρή τροφή. Πώς μπορώ να παρουσιάσω την ωμή τροφή στο κατοικίδιό μου;

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας ακολουθεί δίαιτα ξηράς τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, δοκιμάστε να ενσωματώσετε μικρές ποσότητες ωμής τροφής στη διατροφή του ως "λιχουδιά" για να διευκολύνετε τη μετάβαση. Στη συνέχεια, μειώστε σταδιακά την ποσότητα της κροκέτας μέχρι το κατοικίδιο ζώο σας να ακολουθήσει εντελώς ωμή διατροφή. Δεν συνιστάται η ανάμειξη κροκέτας και ωμής τροφής μαζί, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Η πέψη της ωμής τροφής διαρκεί περισσότερο από την κίβδηλη τροφή, επειδή η κίβδηλη τροφή είναι υπερβολικά επεξεργασμένη και διασπάται ευκολότερα. Επιπλέον, η παρουσία οστών στην ωμή τροφή επιβραδύνει την πέψη. Η σταδιακή μετάβαση επιτρέπει στο στομάχι του κατοικίδιου ζώου σας να προσαρμοστεί στο κατάλληλο επίπεδο pH.

Πολλοί από τους πελάτες μας, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποίησαν μια γρήγορη μετάβαση, απλά αλλάζοντας τα κατοικίδιά τους σε ωμή τροφή και δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα!

Είναι προτιμότερο να εισαγάγετε το κατοικίδιό σας σε μία πρωτεΐνη κάθε φορά, ώστε να εξοικειωθεί με αυτήν. Συνήθως προτείνουμε να ξεκινήσετε με πιο άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή κουνέλι. Ξεκινήστε με μικρότερη μερίδα και βεβαιωθείτε ότι τα κόπρανά τους δεν είναι ούτε πολύ χαλαρά ούτε πολύ σφιχτά. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας δεν έχει φάει ποτέ πριν όργανα, τα κόπρανα μπορεί να είναι λίγο χαλαρά στην αρχή, αλλά αυτό θα περάσει γρήγορα. Εάν τα κόπρανα είναι εντάξει, μπορείτε να ταΐζετε αυτή την πρωτεΐνη για τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες προτού μεταβείτε σταδιακά σε άλλη. Πάρτε το χρόνο σας για να ανακατέψετε τα πράγματα & να θυμάστε ότι είμαστε πάντα εδώ για να σας βοηθήσουμε στην πορεία!