Ωμή Σίτιση
Η ωμή σίτιση είναι η πρακτική σίτισης κατοικίδιων, κυρίως σκύλων και γατών, με μια δίαιτα που αποτελείται κυρίως από άψητο κρέας, βρώσιμα οστά και όργανα.
Οι άνθρωποι που τροφοδοτούν τα σκυλιά τους με ωμή τροφή το κάνουν για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, του πολιτισμού, των πεποιθήσεων γύρω από την υγεία, της διατροφής αλλά και της αντίληψης ότι είναι φυσικότερο για τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον η σίτιση ωμής τροφής θεωρείται ότι επιτρέπει στο κατοικίδιο ζώο να παραμένει σε επαφή με την άγρια, σαρκοβόρα φύση του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετακίνηση στην ωμή διατροφή έχει συμβεί παράλληλα με τη μεταβολή της τάσης κατανάλωσης τροφίμων από τους ανθρώπους για περισσότερα φυσικά και βιολογικά προϊόντα.
Τι είναι η B.A.R.F Διατροφή
Η διατροφή B.A.R.F. ορίστηκε αρχικά ως δίαιτα οστών και πρώτων υλών, αλλά από τότε έχει αλλάξει σε βιολογικά κατάλληλες πρώτες ύλες. Η αρχική διατροφή B.A.R.F. εισήχθη στον κόσμο το 1993 από τον Δρ Ian Billinghurst. Αυτή, βασίζεται στη διατροφή που ακολουθούσαν τα κατοικίδια ζώα εδώ και εκατομμύρια χρόνια και δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ριζική αλλαγή για τα σκυλιά και τις γάτες μας. Γιατί η B.A.R.F. διατροφή είναι στην πραγματικότητα μια επιστροφή στη βιολογικά κατάλληλη μέθοδο σίτισης που εγκαταλείφθηκε μόλις πριν από περίπου 70 χρόνια όταν οι μεταποιημένες τροφές για κατοικίδια ζώα αντικατέστησαν τις πιο παραδοσιακές μεθόδους.Αυτή καταφέρνει την ελαχιστοποίηση ασθενειών σε συνδυασμό με την καλύτερη ανάπτυξη, την υγεία, την αναπαραγωγή και τη μακροζωία.
Τα ζώα που τρέφονται με BARF τείνουν να είναι απαλλαγμένα από οδοντικά προβλήματα, προβλήματα δέρματος, προβλήματα αυτιών, προβλήματα οφθαλμών, προβλήματα στο έντερο, προβλήματα με τα νεφρά και την καρδιά, προβλήματα στο πάγκρεας και στο ήπαρ και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ζώα που τρέφονται με BARF απολαμβάνουν μια ζωή με εξαιρετικά μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης τόσο μολυσματικών όσο και εκφυλιστικών ασθενειών. Σπάνια αναπτύσσουν καρκίνο. Αυτή η υγιής κατάσταση συνεχίζεται ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.
Η δίαιτα B.A.R.F. επιτρέπει στα ζώα να μεγαλώνουν και να αναπτύσσουν το σώμα τους στην κορυφή της γενετικής τελειότητας. Κατά γενικό κανόνα, κάθε γενετική ανωμαλία που μπορεί να έχει κληρονομήσει το κατοικίδιο ζώο σας θα έχει ελάχιστες πιθανότητες έκφρασης όταν τροφοδοτείται η δίαιτα B.A.R.F. Η δίαιτα B.A.R.F. επιτρέπει στα έγκυα ζώα να φέρνουν στον κόσμο έναν βέλτιστο αριθμό απογόνων που καθίστανται μακρόβια, υγιή και μελλοντικά καλά προσαρμοσμένοι ενήλικες. Οι μητέρες που τρέφονται με το B.A.R.F. μπορούν να παράγουν πιο υγιή απορρίματα σε όλη τη διάρκεια ζωής τους από τις μαμάδες που τρέφονται με ξηρά τροφή. Τα αρσενικά που τρέφονται με B.A.R.F.αναπτύσσουν και διατηρούν την υγεία και τη γονιμότητά τους ακόμη και στην προχωρημένη ηλικία τους. Σκυλιά εργασίας, αγωνιστικά ή ενεργά σκυλιά, που τρέφονται με B.A.R.F. είναι σε θέση να εκτελέσουν στο μέγιστο των γενετικών δυνατοτήτων τους. Τα άρρωστα κατοικίδια ζώα που τρέφονται με το B.A.R.F. είναι πιο πιθανό να γίνουν καλά. Τα ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα όταν μεταβαίνουν στην διατροφή B.A.R.F. «γίνονται και πάλι νέοι».
Ισχυρισμοί Υγείας
Οστική & Οδοντιατρική Υγεία
Η συγκεκριμένη διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση τόσο των καλών οστών όσο και της καλής οδοντικής υγείας μέσω της διατήρησης της σωστής αναλογίας ασβεστίου προς φώσφορο. Μέχρι και το 99% του ασβεστίου ενός σκύλου και του 85% του φωσφόρου βρίσκονται στα οστά και τα δόντια. Η διατήρηση της βέλτιστης αναλογίας ασβεστίου/φωσφόρου, επιτρέπει τη συνεχή στενή ρύθμιση του μεταβολισμού τους, η οποία είναι σημαντική σε πολλές κανονικές φυσιολογικές λειτουργίες σε όλο το σώμα.Συμπεριλαμβάνοντας το κόκαλο σε ωμές δίαιτες αποτελεί κοινή πρακτική καθώς αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου.
Υγεία Δέρματος & Γούνας
Πολλές ωμές δίαιτες επικεντρώνονται στην προώθηση ενός υγιούς δέρματος και γούνας, κυρίως μέσω της συμπλήρωσης των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ευκολία της δίαιτας. Τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη φυσιολογική λειτουργία και εμφάνιση του δέρματος. Η ικανότητα του δέρματος να παράγει λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας (όπως το λινελαϊκό οξύ και το λινολενικό οξύ) είναι περιορισμένη. Για το λόγο αυτό, αυτά τα λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του δέρματος και πολλές πρώτες δίαιτες φροντίζουν να συμπληρωθούν σωστά, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της γυαλάδας και της υγείας του δέρματος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος καθώς συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και μπορούν ακόμη και να προστατεύσουν από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.Τα λιπαρά οξέα που συμπληρώνονται σε δίαιτες πρώτων υλών φαίνονται συχνά σε ποικίλες μορφές. Οι κοινές πηγές ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στις πρώτες δίαιτες περιλαμβάνουν συχνά λιναρόσπορο, κολοκύθα και ηλιόσπορους.
Όλα αυτά τα συστατικά μπορούν να τροφοδοτηθούν ως ολόκληροι σπόροι ή ως έλαια.
Οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα ιχθυέλαια.
Διαθεσιμότητα Πρωτεϊνών
Σε διαφορετικού τύπου εμπορικών τροφίμων για ζώα συντροφιάς, τα συστατικά του τροφίμου εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας τον κίνδυνο αντίδρασης του Maillard. Οι αντιδράσεις Maillard είναι προβληματικές καθώς όταν συμβαίνει αυτή η αντίδραση, ένα αναγωγικό σάκχαρο δεσμεύεται στην αμινομάδα στα αμινοξέα, καθιστώντας τα αμινοξέα μη διαθέσιμα στο ζώο. Το αμινοξύ που επηρεάζεται περισσότερο από αυτή την αντίδραση είναι η λυσίνη, η οποία είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ και το πρώτο περιοριστικό αμινοξύ για τον σκύλο και τα περισσότερα άλλα σπονδυλωτά. Η λυσίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, καθώς και της σύνθεσης καρνιτίνης και της υποχρεωτικής οξείδωσης. Έτσι, μερικές μορφές επεξεργασίας τροφίμων μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του διαθέσιμου βασικού θρεπτικού συστατικού στα τρόφιμα ενός σκύλου.
Λόγω του γεγονότος ότι οι ωμές δίαιτες δεν εκθέτουν το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες, η πιθανότητα να συμβεί η αντίδραση Maillard μειώνεται σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι οι αμινομάδες των αμινοξέων στο κρέας θα είναι μη δεσμευμένες και διατροφικά διαθέσιμες στον σκύλο για χρήση.
Δίαιτα Πρότυπο
Η διατροφή “μοντέλο αρπακτικού” προσπαθεί να δημιουργήσει μια δίαιτα που προσομοιώνει τις αναλογίες των συστατικών και των θρεπτικών ουσιών που παρατηρούνται στη δίαιτα ενός ζώου θύματος. Στην άγρια φύση, ένας θηρευτής κερδίζει θρεπτικά συστατικά όχι μόνο από το κρέας και τα όργανα του θηράματος που τρώνε. Ένα άγριο ζώο θα αποκτούσε επίσης θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που έχει ήδη καταναλώσει το θήραμά του. Αυτή η δίαιτα στοχεύει να προσομοιώσει όλες τις θρεπτικές ουσίες που θα αποκτούσε το άγριο ζώο. Γενικά, η δίαιτα συνιστά 80% κρέας (συμπεριλαμβανομένων μερικών «κρεατικών» οργάνων όπως καρδιά), 10% οστών και 10% όργανα (εκ των οποίων το ήμισυ είναι ήπαρ). Οι υποστηρικτές ολόκληρης της διατροφής του μοντέλου των θηραμάτων πιστεύουν ότι τα σκυλιά και οι γάτες είναι φυσικά σαρκοφάγα και δεν έχουν καμία διατροφική ανάγκη εκτός από αυτά που βρίσκονται στο κρέας, τα οστά και τα όργανα. Οι υποστηρικτές του μοντέλου των αρπακτικών επικεντρώνονται επίσης στη διατροφή κρέατος από μεγάλη ποικιλία ζώων. Ορισμένοι προσθέτουν επίσης μικρές ποσότητες φυτικής ύλης για να προσομοιώσουν την κατανάλωση περιεχομένου στομάχου των ζώων θήρας. Συμπληρώματα δεν χρησιμοποιούνται γενικά σε δίαιτα μοντέλου θήρας, αν και ορισμένοι οπαδοί προσθέτουν ιχθυέλαιο στη διατροφή για να αντισταθμίσουν τη μειωμένη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε εμπορικά εκτρεφόμενα ζώα που τρέφονται με σιτηρά. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να μετριαστεί μερικώς με τη χρήση κρέατος που τρέφεται φυσικά στην φύση, το οποίο έχει περισσότερο από το διπλάσιο της περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 από το κρέας που τρέφεται με σιτηρά.